EVIMIZDEKI SU BUHARINI YOGUSTURARAK BITKIMIZIN SUYUNU ELDE EDEBILECEGIMIZ MAKET TASARIMI

EVIMIZDEKI SU BUHARINI YOGUSTURARAK BITKIMIZIN SUYUNU ELDE EDEBILECEGIMIZ MAKET TASARIMI

Okulumuz Fen ve Teknoloji Öğretmeni Tuğba CAN' ın danışmanlığında öğrencilerimiz Zeynep Almina Okumuş ile Elif Şevval EREN' in yürüttüğü projemizde evimizdeki su buharını yoğuşturarak bitkimizin suyu ihtiyacını karşılama hedeflenmektedir.

06.06.2022 782

Dünyamızdaki su kaynaklarını korumak için neler yapabiliriz? Evimizde su tasarrufu için neler yapabiliriz? Bitkilerimin ihtiyaç duyduğu suyu nasıl elde edebilirim? Projemize başlangıç noktası hep bu sorularla oldu. Bitkinin kök bölgesinde, büyüyüp gelişebilmesi için yeterli nem bulunmaması durumu tarımsal kuraklık olarak ifade edilir. Büyüme periyodu boyunca, bitkinin suya ihtiyaç duyduğu belirli bir kritik döneminde yeterli toprak nemi olmadığı zaman tarımsal kuraklık meydana gelir. Tarımsal kuraklık ürün verimlerini ciddi oranda

düşürebilir. Dünya iklim sisteminde değişikliklere neden olan küresel ısınmanın etkileri en yüksek zirvelerden, okyanus derinliklerine, ekvatordan kutuplara kadar dünyanın her yerinde hissediliyor. Bazı bölgelerde ise uzun süreli, şiddetli kuraklıklar ve çölleşme etkili oluyor. Küresel ısınma sonucu yağışların azalması, sıcaklık ortalamalarının yükselmesine, kuraklık şiddetinin artmasına neden oluyor. Suyu en çok tüketen sektör olarak tarım sektöründe yapılacak az bir tasarruf dahi büyük .nem taşıyor.(M.G.M) Evimizdeki su buharını yoğuşturarak bitkimizin suyunu oluşturabileceğimiz projemiz ile su kaynaklarının tüketiminin azaltılması, enerji kaynaklarının tasarruflu kullanılması küresel ısınmanın etkilerinin azaltılması

amaçlanmaktadır. Bu amaçla odamızdaki yada evimizdeki su buharının soğutucu sistemle yoğuşturularak bir hazne içinde toplanması amaçlanmıştır. Sistemin çalışması su buharının önce yoğuşmasını sonrada damlama yaparak bitkiye ulaşmasını sağlayacaktır. Sistem gerekli enerjisini yenilenebilir enerji kaynağı olarak Güneş'ten sağlamıştır. Günes Panelinden elde edilen elektrik enerjisi sayesinde fanların çalışması sağlanmıştır. Odamızdaki hava fandan geçerken soğuk havayla karşılaşmış ve yoğuşmaya başlamıştır. Sistemde biriken su damlama yaprak bitkiye ulaştırılmıştır. Yapılan gözlemde bitkinin su ihtiyacının bu şekilde karşılanabileceği görülmüştür. Sistemin geliştirilmesi, genişletilmesi tarım arazilerinin de havadaki su buharının toplanarak sulanabileceği,  göllerin üzerine kurulabilecek sistemle buharlaşan suyun yine toplanarak sulama amaçlı kullanılabileceği fikirlerini akla getirmektedir.

Yapılan gözlemde bitkinin su ihtiyacının bu şekilde karşılanabileceği görülmüştür. Sistemin geliştirilmesi, genişletilmesi tarım arazilerinin de havadaki su buharının toplanarak sulanabileceği ,göllerin üzerine kurulabilecek sistemle buharlaşan suyun yine toplanarak sulama amaçlı kullanılabileceği fikirlerini akla getirmektedir.

06-06-2022